VPS Juniorit / FC Sport-j T08 yhteistyö
Julkaistu: 15.10.2021 14.05

VPS Juniorit / FC Sport-j T08 yhteistyö

Ajatus Liiga Pohjoiseen osallistumisesta yhteisjoukkueella syntyi kauden 2020 puolivälin jälkeen. Omilla joukkueilla osallistumista ei koettu kannattavaksi, joten päätimme yhdistää voimamme. Pääajatuksena yhteisjoukkueen perustamisessa oli tarjota tytöille kovatasoisia pelejä sekä yhteisjoukkueessa pelaamisen kokemus.

Pidimme toimihenkilöpalaverin ja totesimme, että kummankin seuran johto on yhteistyön kannalla. Palaverissa tehtiin sopimus ja mietittiin käytännön asiat; mm. joukkueen nimi, peliasut ja pelinumeroiden jakaminen. Nimeä miettiessä ei mielikuvitus laukannut ja nimeksi päätettiin VPS-j/FC Sport-j. Peliasut päätettiin hankkia pienellä budjetilla seurojen omat värit unohtaen. Tartuimme Tai-Tex Oy:ltä saamaamme hyvään tarjoukseen ja valitsimme peliasuun sinivalkoiset värit. Pelinumerot jaettiin aakkosjärjestyksessä poissulkien maalivahtien numerot, joille ei uusia peliasuja yhteisjoukkueeseen hankittu. Kukaan tytöistä ei saanut omassa joukkueessa käytössä olevaa pelinumeroa, mikä koettiin tasapuoliseksi ratkaisuksi.

Molemmista seuroista mukaan valikoitui 9 tyttöä ja toiminta käynnistettiin 18 pelaajan voimin. Ensimmäiset harjoitukset pidetiin joulukuussa 2020 Fennia Areenalla. Jännitys oli käsin kosketeltavissa, kun kaksi vuosia pelikentillä vastakkain taistellutta joukkuetta yhdistyivät. Harjoitusten juomatauoilla oli havaittavissa selkeä seurajako ja treeneissä hiljaista, kun kaikki tytöt pistivät parastaan. Kovin montaa harjoitusta ei pystytty pitämään ennen sarjan alkua, kun altistuimme yhteisharjoituksissa joutuen kaikki karanteeniin. Korona ja sen tuomat rajoitukset myös hankaloittivat kahden seuran yhteisiä harjoituksia. Ennen ensimmäistä karsintapeliä saimme pelattua vain yhden harjoituspelin joukkueena.

Läntiseltä alueelta Liiga Pohjoisen karsintaan osallistui 5 joukkuetta. Ensimmäinen karsintapeli sujui hieman haparoiden, mutta vähitellen tyttöjen kemiat alkoivat kentällä kohdata ja selvitimme lopuksi helpohkosti tiemme karsintojen 4 parhaan joukkoon ja pääsy Liiga Pohjoiseen varmistui. Ensimmäisten yhteisten pelien aikana vanhemmat ja tytöt miettivät millä nimellä joukkuetta kannustetaan ja mikä on yhteinen alkuhuuto – pian joukkueen kutsumanimeksi muodostui SpoVe.

Liiga Pohjoisen kevätkierroksella oli mukana yhteensä 10 joukkuetta. Pääsimme matkustamaan Ouluun ja Jyväskylään ja lisäksi isännöimään muutamia pelejä Vaasassa. Kevätkierroksen peleistä saavutimme 8 voittoa ja hävisimme vain 1 pelin, joten kevätkierroksen voitto oli meidän. Voitto yllätti positiivisesti tytöt, toimihenkilöt sekä vanhemmat ja joukkueen yhteen hioutuminen jatkui. Haastetta yhteiseen harjoitteluun toivat edelleen korona sekä käynnissä olleet, molempien joukkueiden piirisarjapelit ja muut turnaukset, joihin osallistuimme omina joukkueinamme.

Yhteisten harjoitusten vähyydestä huolimatta lähdimme hyvällä asenteella kohti sarjan syyskierrosta, johon saimme 3 lähtöpistettä kevätkierroksen voiton johdosta. Syyskierrokselle mahtui hyviä pelejä sekä niitä, jossa tytöt eivät täysin yltäneet omalle tasolleen. Myös muutamat loukkaantumiset varjostivat yhteistä kauttamme. Lopulta sijoituksemme Liiga Pohjoisen syyskierroksella oli kolmas.

Kevään ja syksyn hyvien otteiden myötä lunastimme paikan lokakuussa Kuopiossa pelattuun SM-lopputurnaukseen, jonne pääsi Suomen 16 kovinta T13 tyttöjoukkuetta. Turnaukseen lähdimme toiveikkaina ja jännittävin tunnelmin. Ennen lopputurnausta ehdimme harjoitella kahden viikon aikana viidesti ja joukkueen tytöt nauttivat yhdessä tekemisestä. Kuopiossa saavutimme hienosti 9. sijan. Olimme samalla pohjoisen alueen parhaiten sijoittunut joukkue. Hieno lopetus SpoVen ensimmäiselle yhteisjoukkue kaudelle.

Kauden aikana kahden joukkueen tytöt hioutuivat upeasti yhdeksi joukkueeksi, jolla oli tahtoa pärjätä ja kehittyä. Yhteistyöjoukkueen tytöiltä ei ole sisu eikä motivaatio puuttunut. Halu yhteiseen tekemiseen on ollut kova haastavista aikatauluista huolimatta. Tytöt ovat edustaneet ylpeästi niin omaa seuraa, kuin myös yhteisjoukkuetta. Yhteistyö on ollut sujuvaa seurojen kesken ja myös vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä yhteistyöhön. Ilman yhdistymistä me emme olisi voineet tarjota tytöille unohtumattomia kokemuksia, emmekä kovatasoisia pelejä, jotka ovat kehittäneet tyttöjä omalla jalkapalloilijan tiellään.

Yhteisjoukkueessa pelasivat:

Emma Laaksovirta

Ella Kuosmanen

Aino-Lotta Nieminen

Saara Saarela

Emilia Laaksovirta

Anna Erholtz

Emilia Hautala

Anni Mäkinen

Linne Kukkula

Fanny Orre

Pihla Pokela

Lotta Lahtinen

Valeria Kujala

Maisa Sivula

Viola Kujanpää

Nini Ghlafan

Zeinab Fars

Vivi Leinola

Valmentajana toimivat: Joni Annila, Tero Saarela, Arttu Nuutinen ja Toni Erholtz