Petteri Räisäsestä VPS Junioreiden psyykkinen valmentaja
Julkaistu: 20.02.2020 00.00

Petteri Räisäsestä VPS Junioreiden psyykkinen valmentaja

Räisänen on urheilupsykologian kandidaatti ja suorittaa tällä hetkellä urheilupsykologian maisterintutkintoa Uumajan yliopistossa. Urheilupsykologiksi hän ei kuitenkaan voi kutsua itseään, vielä. Urheilupsykologi on suojattu titteli niin Ruotsissa kuin Suomessa, mikä vaatii psykologin maisterin tutkintoa.

– Valmistun siis psykologian maisteriksi ja erikoistun juuri urheiluun. Uumajan yliopisto on tietääkseni ainoa koko pohjoismaissa, missä on mahdollista yhdistää urheilu psykologian kandidaatin ja maisterin kanssa, Räisänen kertoo opinahjostaan.

15-16. helmikuuta Räisänen aloitti roolinsa pitämällä viikonlopun aikana luennon sekä workshopin VPS Junioreiden ja yhteistyöseurojen valmentajille. Aiheina oli lasten ja nuorten sosiaalipsykologinen kehitys, tunnetilat sekä optimaalisen kehitysympäristön luominen nuorille urheilijoille.

Keskustelua ja kiinnostusta riitti osallistujien parissa.

– Oli positiivinen yllätys nähdä ja kuulla kuinka kaikki osoittivat kiinnostusta osallistumalla keskusteluun ja yhdessä pohtimiseen. Nämä ovat asioita, jotka vaativat paljon itsepohdiskelua ja itsensä haastamista. Ne eivät tule helpolla, ja niiden kanssa on jatkuvasti työskenneltävä, Räisänen kommentoi.

Vaasan Palloseuran junioritoiminnassa löytyy jo entuudestaan paljon psykologisesti turvallisia ja positiivisia elementtejä, mutta kehitettävää löytyy myös.

– Urheilupsykologiassa keskeistä on, että se on jatkuva prosessi. Ratkaisua ei löydy yhden viikonlopun pituisessa seminaarissa, eikä välttämättä kokonaisessa kalenterivuodessakaan. Alueena urheilupsykologia on todella laaja, ja sen kanssa työskenneltävää riittää aina, sanelee Räisänen.


VPS Junioreissa iloitaan Räisäsen mukaan tulemisesta.

- Petteri tuntee ennestään seuran ja suuren osan valmentajistamme, joten yhteistyön aloittaminen oli luontevaa ja mutkatonta. Saimme VPS-perheen sisältä asiantuntijan, joka tulee tuomaan lisäarvoa sekä pelaajillemme että valmentajille. Olen erittäin tyytyväinen siihen, mitä ensimmäisenä viikonloppuna näin ja niihin suunnitelmiin, joita olemme yhdessä tehneet psyykkisen valmennuksen osalta. Vuosi sitten rekrytoimme fyysisen valmennuksen ammattilaisen ja nyt psyykkisen valmennuksen osaajan. Olen erittäin tyytyväinen, että pystymme auttamaan pelaajiamme entistä paremmin kasvamaan kokonaisvaltaisesti urheilijoina, sekä kouluttamaan että tukemaan valmentajiamme myös tällä osa-alueella, VPS Junioreiden urheilujohtaja Janne Lindberg iloitsee.

Jatkossa valmentajilla on mahdollisuus ottaa yhteys Räisäseen psykologisen neuvonnan ja tuen tarpeessa. Opintoja hänellä on vielä jäljellä hieman päälle vuosi, mutta seuran kanssa on sovittu jo seuraavista lähijaksoista. Koulutuksia eri muodoissa jatketaan, myös pelaajien ja vanhempien kanssa.

Psyykkinen valmennus VPS Junioreissa kaudella 2020

Tavoitteet

- Pelaaja-valmentaja suhteen kehittäminen

• Kommunikaatio otteluiden sisällä

• Kommunikaatio harjoituksissa

• Kommunikaatio ”jalkapallon ulkopuolella”

- Tunnetilat

• Tunteiden tunnistaminen

• Tunteiden normalisointi

• Tunteiden käsittely

- ”Next action”

• Epäonnistumisten ja vastoinkäymisten käsittely ja reagointi niihin yksilötasolla

• Epäonnistumisten ja vastoinkäymisten käsittely ja reagointi niihin kollektiivisesti

• Joukkueen sisäinen kommunikaatio kentällä

Vaasan Palloseuran Juniorit ry, Ruutikellarintie 6, 65100 VAASA. info@vpsjuniorit.fi 

Y-tunnus 1652597-9. 

Iban FI51 5670 0820 2089 55

Vastuullisuus Periksiantamattomuus Seura❤