VPS Juniorit auttaa ukrainalaisia lapsia kotoutumaan
VPS-JunioritJulkaistu: 12.04.2022 12.00

VPS Juniorit auttaa ukrainalaisia lapsia kotoutumaan

VPS Juniorit on tehnyt vuosikausia työtä maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten kotouttamisen ja integroimisen hyväksi. VPS:n tukisäätiö teetti muutama vuosi sitten aiheesta myös pro gradu -tutkielman, jonka Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry valitsi vuoden yhteiskuntatieteelliseksi pro graduksi vuonna 2017. Lisää tutkielmasta voit lukea linkistä https://uralehti.fi/blogit/kuningas-jalkapallo-maa...

Ukrainan sodan myötä olemme jälleen uuden tilanteen edessä, kun seuraan tulee paljon ukrainalaisia lapsia ja nuoria hakemaan helpotusta koti-ikävään ja piristystä arkeen. VPS Junioreiden P09 ja P13 -joukkueiden vastuuvalmentaja Veli Lampi kävi YLE:n Antti Haaviston haastateltavana aiheesta. "Veka" on pelannut urallaan myös Kiovassa, josta tarttui myös sen verran kielitaitoa, että toimiminen ukrainalaislasten kanssa on helpompaa. Yle Areenasta löytyvässä jutussa (linkki alla) Lampi kertoo, miten jalkapallo ja joukkuetoiminta on piristänyt joukkueensa ukrainalaispelaajien elämää vieraassa maassa, jossa kaikki on uutta ja outoa, eikä yhteistä kieltä suomalaisten kanssa ole helppo löytää. Jalkapallo on kuitenkin tunnetusti se kansoja yhdistävä tekijä ja sanotaan, että se on myös universaali kieli.

Venäjän hyökkäyksestä alkanut, jo puolitoista kuukautta jatkunut sotatilanne Ukrainassa on johtanut runsaaseen maasta pakoon Ukrainaista. Tämänhetkiset lukemat kotinsa menettäneistä ja paenneista ihmisistä liikkuvat jo noin 10 miljoonassa. Monet Baltian maat sekä myös Suomi ovat vastaanottaneet tänne pyrkineitä ihmisiä.

Heidän joukossaan on paljon myös lapsia ja nuoria, joille kotiutuminen ja uuden elämän aloittaminen koulun ja jonkun harrastuksenkin parissa olisi tärkeää. Yksi erinomainen sillanrakentaja voisikin olla harrastus, joka oli jo kotimaassakin tuttu.

Jalkapallo jos mikä ainakin on sellainen, ja tämä on muuten huomattu myös Vaasan Palloseurassa, jonka juniori- ja nuorisotoiminta on hyvin aktiivista. Antti Haaviston haastattelussa on nyt Vepsun ja HJK:n riveissä, mutta myös ulkomailla, muun muassa Ukrainan Kiovan jalkapallosarjassa pelannut Veli Lampi.

https://areena.yle.fi/audio/1-62217624

Seuran vähävaraisten pelaajien harrastamista voit tukea maksamalla haluamasi tukisumman suoraan VPS Junioreiden tilille FI51 5670 0820 2089 55. Merkitse viestikenttään "vähävaraisten lasten tuki".

Lisätietoja Joni Keturilta joni.keturi@vpsjuniorit.fi / 044 261 2000