VPS:n tukisäätiö tilasi pro gradu-tutkielman jalkapallon harrastuskustannusten kehittymisestä
Julkaistu: 18.02.2020 00.00

VPS:n tukisäätiö tilasi pro gradu-tutkielman jalkapallon harrastuskustannusten kehittymisestä

Päivi Uusi-Pohjola esitteli pro gradu-tutkielman jalkapallon vaikutuksista lasten ja nuorten hyvinvointiin. Tutkimus keskittyi myös juniorijalkapalloilun kustannuksiin. Vaasan Palloseuran tukisäätiö oli tutkimuksen tilaajana.

Päivi Uusi-Pohjola työskentelee Pihlajalinna-yrityksessä Seinäjoella, ja on työn ohella opiskellut Vaasan Yliopiston sosiaali- ja terveystieteellisessä tiedekunnassa. Aluksi tutkimuksen piti käsitellä juniorijalkapallon kustannuksia, mutta Uusi-Pohjolan opiskelujen ansiosta myös hyvinvointiaspekti sai ison roolin työssä.

VPS:n tukisäätiöä edusti tiedotustilaisuudessa hallituksen puheenjohtaja Kalle Mattila. Mattila perustelee gradun tarvetta sillä, että kustannuskysymys on aina pinnalla oleva puheenaihe kun kyse on juniorijalkapallosta.

- Me näemme että aihe pitäisi jatkuvasti pitää pinnalla, jotta voimme ylläpitää hyvänlaatuisia liikuntamahdollisuuksia niin monelle kuin mahdollista, Mattila kertoo.

- Tämä on toinen kerta kun VPS:n tukisäätiö tilaa pro gradu-tutkielman. Ensimmäinen käsitteli maahanmuuttajien integraatiota jalkapallon avulla, ja valmistui kaksi vuotta sitten.

Uusi-Pohjolan tutkimuksen perusteella suurin osa vanhemmista näkee, että kustannukset ovat hyväksyttäviä koska rahoille saa vastinetta laadukkaiden valmentajien ja harjoituksien muodossa.

VPS Junioreiden toiminnanjohtaja Joni Keturi kertoo että suuri osa junioreiden kuluista koostuu harjoitustilojen vuokrista. Vaasa ja Helsinki ovat omassa kastissaan Palloliiton laatujärjestelmän "kärkiseurojen" kaupungeista, kun kyse on kenttä- ja hallivuokrista per pelaaja. Muut laatujärjestelmän kärkiseuraryhmän seurat tulevat Seinäjoelta, Kuopiosta, Tampereelta ja Rovaniemeltä.

Yksi selitys miksi muut kaupungit ovat kustannuksissa halvempia, on se että osa kunnista ja kaupungeista on rakentanut julkisin rahoin jalkapallohalleja ja harjoitusvuorojen hintoja subventoidaan. Jos Rovaniemen olosuhdekustannukset per pelaaja ovat muutama kymmenen euroa vuodessa, puhutaan varsinkin Vaasassa ja Helsingissä sadoista euroista. Kuitenkin harrastamisen kokonaiskustannukset VPS Junioreilla oli ryhmän keskitasoa, joten seura pystyy järjestämään laadukasta jalkapallotoimintaa pelaajilleen kohtuulliseen hintaan, vaikka olosuhdekustannusten suhteen ollaan hyvinkin eriarvoisessa asemassa kansallisesti tarkasteltaessa.

- VPS Juniorit haluaa tarjota laadukkaan ympäristön harrastaa jalkapalloa ja olemme onnistuneet kehittämään toimintaamme vuosi vuodelta paremmaksi, ilman että kustannukset karkaisivat käsistä. Gradu-tutkimus on vahvistanut omaa mielikuvaani siitä, että laadusta ollaan valmiita maksamaan, Keturi kertoo.

Yksi merkittävä syy miksi menot ovat kasvaneet johtuu siitä, että jalkapallosta on tullut laji jota harrastetaan vuoden ympäri, kun Suomeen on noussut talviharjoittelupaikkoja. Mutta VPS Junioreiden hallituksen puheenjohtaja Ville Kauppinen ei näe tätä ongelmana, päinvastoin hän nostaa hattua sille että Vaasassa on upeita harjoituspaikkoja kuten Fennia Arena ja Botniahalli.

- Haluan myös painottaa sitä, että VPS Junioreiden Junnuhalli mahdollistaa nuorimmille ilmaisia treeniaikoja. Me saamme kiittää siitä kahdeksaa yritystä jotka tukevat toimintaa, Kauppinen valottaa.

Uusi-Pohjola nostaa keskustelun vanhempien kanssa silmiä avaavaksi ja antoisaksi.

- Mielenkiintoisinta oli varmasti se, että vanhemmat näkevät henkisen hyvinvoinnin tärkeämpänä kuin itse kuntopuolen. Joukkueessa lapset saavat uusia ystäviä, ja oppivat sosiaalisia kompetenssejä, Uusi-Pohjola paljastaa.

Gradun osa.docx

Vaasan Palloseuran Juniorit ry, Ruutikellarintie 6, 65100 VAASA. info@vpsjuniorit.fi 

Y-tunnus 1652597-9. 

Iban FI51 5670 0820 2089 55

Vastuullisuus Periksiantamattomuus Seura❤