Terveellisempien vaihtoehtojen määrää S-ruokakauppojen hyllyillä on kasvatettu viimeisen vuoden aikana reippaasti. Pontimena on S-ryhmän ravitsemussitoumus, jossa on selkeät tavoitteet, joita seurataan ja mitataan ajanjaksolla 2017–2020.
– Olemme esimerkiksi sitoutuneet vähentämään sokerin määrää 30:ssä omien merkkiemme tuotteessa sekä tuomaan valikoimiin 30 vähemmän sokeria sisältävää tai makeuttamatonta vaihtoehtoa eri tuoteryhmiin, tuotelaadun ryhmäpäällikkö Laura Vettenranta S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.
Työ on edennyt vauhdikkaasti, sillä tavoitteet ollaan osin jo saavutettu ja jopa reippaasti ylitetty. Yksi tavoitteista on tuoda tarjolle terveellisempiä eli ravitsemuksellisesti parempia vaihtoehtoja lapsille.
– Tavoite oli saada 20 terveellisempää vaihtoehtoa kolmen vuoden jaksolla ja nyt meillä on jo 50 uutta tuotetta valikoimissa: muun muassa lasten aterioita, välipalatuotteita, mehuja ja pikapuuroja, valikoimajohtaja Katja Tapio S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo.
S-ryhmän ravitsemussitoumuksen taustalla on Eviran ravitsemussitoumus-toimintamalli, jolla halutaan taklata kansantauteja ja parantaa suomalaisten syömän ruoan laatua.
Mukaan on haastettu kaikki elintarvikeketjun toimijat. Näin esimerkiksi yksittäinen ruokavalmistaja, kauppa tai kouluruokala valitsee, mihin toimenpiteisiin se ryhtyy, mitkä ovat tavoitteet, miten onnistumista mitataan ja missä ajoissa tavoitteisiin päästään.
Kaupalla on iso rooli siinä, mitä ihmiset syövät. Tarjolla oleviin vaihtoehtoihin voi vaikuttaa kahta kautta.
– Omien merkkiemme eli Kotimaista-, Rainbow- ja Xtra -tuotteiden osalta voimme suoraan vaikuttaa niiden koostumukseen, esimerkiksi suolan tai kuidun määrään. Toinen reitti on kannustaa tavarantoimittajiamme tuomaan lisää terveellisempiä vaihtoehtoja tarjolle, Katja Tapio kertoo.
Omien merkkien osalta työtä paremman ravitsemuksen eteen onkin tehty jo pitkään.
– Otamme uusia tuotteita kehittäessämme aina huomioon muun muassa suolan, sokerin ja rasvan määrän, tuotteesta riippumatta. Monessa tuotteessa näiden määrä on hyvällä tasolla, mutta koko ajan pitää pyrkiä parempaan. Tässä työssä sitoumuksen selkeät tavoitteet ovat hyvä mittari, Laura Vettenranta kertoo.
Suolan ja sokerin vähentäminen on melkoista tasapainoilua ja paikoin hyvin haastavaakin, sillä niillä on iso merkitys makuun. Ja elintarvikkeen yksi tärkeimmistä arvoista on hyvä maku.
Ei uutisia |