Haastattelussa harrastekoordinaattori
9.11.2017 13:56 Uutiset / VPS Juniorit

Raisa Haq kertoo mm. Vepsun Futisportista

Raisa Haq on toiminut VPS Junioreissa valmennus- ja ohjaustehtävissä jo useamman vuoden ajan. Viimeiset pari vuotta Raisa on työskennellyt seuran harrastekoordinaattorina, vastuualueinaan matalankynnyksen toiminnan kehittäminen ja kouluyhteistyö ala-asteiden kanssa. Jututimme Raisaa ennen Vepsu-välkän alkamista.

Mikä on oma taustasi jalkapallon parissa?

Pelasin junnuna jonkin aikaa, mutta sitten pelaaminen jäi. Palasin jalkapallon pariin uudestaan kun omat lapset alkoivat pelata junnuliigassa. Nyt lapset ovat jo lopettaneet, mutta itse jatkoin.

VPS-Junioreilla on kilpailullisten joukkueiden lisäksi pienistä lapsista aikuisiin asti joukkueita, joissa pääsee pelaamaan ihan huvikseen tai kuntoilumielessä. Kerrotko näistä joukkueista?

Nuorille on harrastejoukkueet, joissa tytöt ja pojat pelaavat samoissa joukkueissa jaettuna iän mukaan. Niihin voi tulla junnuliigan jälkeen ja saa olla mukana niin kauan kuin haluaa. Se on mukavaa pelailua. Talvella harjoitellaan kerran viikossa ja kesällä kaksi kertaa. Jotkut innokkaat saattavat käydä molemmissa ryhmissä. Ideana on, että tehdään sellaisia asioita joita voi tehdä itsekseen myöhemmin. Pelaamisesta tulee elämäntapa, ei pelkästään joukkueen mukana tekemistä. Nuoria saattaa näkyä kentällä myöhemmin tekemässä itsekseen samoja asioita. Eli perusajatuksena on se että se on tapa viettää aikaa, ei muita tavoitteita.

Aikuisille on kaksi ryhmää: niille jotka ovat pelanneet aiemmin ja niille jotka ovat vasta aloittelemassa. Aloittelijat saavat rauhassa opetella lajin perusteita ja pelin tempo vähän hitaampi. Välillä järjestetään ihan alkeiskursseja. Alkeiskurssin kautta aikuiset, jotka eivät ole ennen pelanneet pääsevät mukaan ryhmässä, jossa kaikki ovat samassa tilanteessa. Puulaakiliigaa pelataan kesällä naisten ja miesten sarjaa. Aikuisten treenit ovat kerran viikossa.

Soveltava jalkapallo on erityistukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Heillä on omat treenit, joihin saa tulla avustajan tai vanhemman kanssa. Ryhmä on kehitysvammaisille, nuorille, joilla on haasteita käytöksen kanssa, laidasta laitaan erityistukea tarvitseville. Juuri on alkamassa myös Futisportti: oma ryhmänsä, jossa lapset joiden on vaikea löytää sopivaa ryhmää pääsevät pelaamaan. Jos on vaikka ollut huonoja kokemuksia harrastuksesta aikaisemmin, mutta se on alkanut nyt kiinnostaa, liikuntavammoja, haasteita tunteiden tai käytöksen hallinnassa tai muita hankaloittavia tekijöitä. Ryhmään kannattaa tulla kokeilemaan. Pyörätuolifutiksessa ei ollut tänä vuonna tarpeeksi pelaajia SM-sarjaan, mutta ryhmä harjoittelee kerran viikossa. Laji on ikään kuin mukautettua futsalia. Tietenkin lisäksi on Nassikkafutis, eli 2-4-vuotiaille lapsille suunnattu perhefutis. Se on liikunnallista, mutta kaikessa ei palloa mukana. Ryhmä on aikuisten ja lasten yhteinen homma.

Mikä on oma roolisi näissä joukkueissa?

Valmennan lähes kaikkia ryhmiä, olen joukkueenjohtaja, yleishenkilö ja kaikkea muutakin tarvittavaa. Aikuisten edistyneempiä treenejä vetää Juha Luikku.

Miten harrastefutiksen syksy on lähtenyt käyntiin?

Syksy on lähtenyt hyvin käyntiin. Aikuiset pelasivat ulkona ja siirtyivät sitten suoraa halliin. Nuorilla oli pieni tauko, mutta nyt homma pyörii. Esimerkiksi 05 syntyneillä ja sitä vanhemmilla on perjantain iltavuoro ja se näyttää toimivan hyvin paikkana jossa saa purkaa kaikki viikon asiat ja aloittaa viikonlopun. Pienemmillä on sunnuntaina päivällä ja aikuisilla jatkuu sunnuntai-ilta, hyvä vuoro jonka jälkeen saa aloittaa uuden viikon rentona. Aikuisten kanssa valmistaudutaan myös turnaukseen joulukuussa. Kaiken kaikkiaan syksy on mennyt hyvin.

Harrastefutiksessa järjestetään harjoitusten lisäksi paljon muutakin toimintaa. Mitä olette nyt syksyllä tehneet ja mitä on vielä luvassa?

Ryhmillä oli omia tapahtumia Villa Gerbyssä. Ollaan järjestetty päättäjäisiä ja perhepäivä. Nuorilla oli otsalamppufutis, jossa Junnuhallissa sammutetaan valot ja pelataan otsalamppu päässä. Nassikoiden kanssa järjestetään myöhemmin joulujuhla. Joulukuussa aikuiset osallistuvat myös Vaasan Erotuomarikerhon järjestämään Puulaakipukki-turnaukseen. Viime vuonna osallistuimme yhdellä nais- ja kahdella miesjoukkueella, mutta tänä vuonna yhdellä molemmista. Jää vähän enemmän aikaa vaihdossa olemiseen kun näin vähemmän vakavasti pelataan ja ikää kertynyt.

Ehtiikö harrastefutikseen vielä mukaan?

Kaikissa ryhmissä on tilaa. Ryhmiin saa tulla kokeilemaan rauhassa useamman kerran ennen virallista ilmoittautumista. Niissä on rento tunnelma. Sinne on helppo tulla, ei tarvitse olla hyvä tai liikunnallinen, saa tulla vain pelaamaan. Esimerkiksi monille aikuisille kunnon parantamiseksi on helpompi tulla ryhmään, kuin itse mennä lenkille. Jalkapallo kokonaisvaltainen laji, se kehittää tasapainoa, ketteryyttä, silmä-jalkakoordinaatiota, rytmiä, niin montaa eri asiaa.Se voi myös auttaa moniin pieniin selkä ym. vaivoihin. Jalkapallo on hauskaa ja eri ryhmien kautta kaikki saavat osallistua omilla tavoillaan ja mahdollisuuksillaan.

Lisätietoa Vepsun matalankynnyksen toiminnasta: raisa@vpsjuniorit.fi tai 050 341 5605 /Raisa


   
Lisää uutisia
VPS-Juniorit
«  Kesäkuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Kategoriat