Siitä on aikaa, kun kaikissa jalkapallokengissä oli nurminappulat. Nykyiset nappulat on mukautettu tarkasti erilaisille alustoille. Oikean kengän valinta palkitsee sinut hyvällä pidolla, tekniikalla ja tarkkuudella. Seuraavassa kerromme lisää viidestä yleisimmästä nappulatyypistä.

Firm Ground (FG) – luonnonnurmelle
FG-nappulat on tarkoitettu luonnonnurmikentille. Pitkien ja kovien nappuloiden tarkoitus on antaa pelaajalle hyvä pito myös sateen jälkeen ja märällä kentällä. FG-nappuloissa on nykyisin erilaisia jakoja. Hyökkääjä voi tarvita kevyen kengän, jonka pitkät nappulat tarjoavat ihanteellisen pidon nopeissa pyrähdyksissä. Keskikenttäpelaajan kannattaa puolestaan valita matalammat nappulat, jotka ovat hellävaraisempia jaloille.

HUOM! FG-nappulakenkiä ei pidä koskaan käyttää tekonurmella, sillä liian pitkien nappuloiden käyttö tekonurmella lisää vammautumisen riskiä. Pitkät nappulat tarttuvat helposti tekonurmeen, jolloin nilkkanivel tai polvi voi vääntyä.

Artificial Grass (AG) – tekonurmelle
Tekonurmikenttiä rakennetaan yhä enemmän, ja viime aikoina markkinoille on myös ilmestynyt useampia tekonurmikenkiä. Tekonurmikengissä on paljon lyhyitä ja erittäin vahvoja nappuloita, koska niiden pitää kestää tekonurmen aiheuttamaa kulutusta.

(FG/AG) – sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle
Monet jalkapalloilijat pelaavat nykyisin erilaisilla alustoilla, mikä on luonut tarpeen monille alustoille sopivasta kengästä. Jotkin valmistajat, kuten adidas, ovat sen vuoksi kehittäneet pohjan, joka sopii sekä luonnonnurmelle että tekonurmelle. FG/AG-pohjassa on yhdistelmä FG-kengän ja AG-kengän parhaita ominaisuuksia, jotta se pitäisi hyvin molemmilla alustoilla. Lasten jalkapallokengissä on usein FG/AG-pohja.

Turf (TF) – hiekkakentille
TF-merkityissä kengissä on paljon pieniä nappuloita, jotka on mukautettu koville hiekkakentille. Hiekkakenttäkengissä on usein enemmän vaimennusta kuin AG- ja FG-kengissä, mikä tekee niistä erittäin vahvat ja kestävät. TF-kengät voivat myös sopia koville ja kuiville tekonurmikentille, joissa on lyhyt nurmi.

Indoor Courts (IC) – sisäkentille
Sisäpelikengissä ei tarvita nappuloita. Niiden pohja on tasainen ja kuviollinen, jotta se mahdollistaisi ihanteellisen kontrollin ja mahdollisimman läheisen kontaktin alustaan. Sisäpelikengät on vaimennettu siten, että ne sopivat myös muihin sisälajeihin.

Lue lisää https://www.stadium.fi/guide/oikeiden-jalkapalloke...