Julkaistu: 20.09.2020 00.00

SyysSeMi, Hippo-turnaus ja Lohtaja Turnaus

Syyskuussa oli turnauksien osalta kiireistä. Kolmena peräkkäisenä viikonloppuna pelattiin ja ensimmäiseksi Seinäjoella. SyysSeMi 5-6.7 jäi osallistuvien joukkueiden osalta aika pieneksi. VPS yhteisjoukkueen lisäksi oli sarjassa mukana vain kaksi joukkuetta. Turnaus pelattiin siksi kaksinkertaisena sarjana. Lähdettiin matkaan yhteisjoukkueella 08-tytöt ja vahvistuksena muutama 07-tyttö. Lauantaina kohdattiin ensimmäisenä isäntäjoukkue SeMi. Peliin lähdettiin alusta alkaen VPS hallinnassa ja 8min 1-0 ja 9min 2-0 maaleilla mentiin johdossa tauolle. Toisessa erässä hallinta jatkui ja 3-0 25 min, 4-0 37 min, 5-0 45min antoivat vahvaa näyttöä että turnaukseen oli lähdetty hyvällä vireydellä. Minuutti ennen pelin loppua vastustaja sai 5-1 maalin mutta voitolla aloitettiin turnaus. Lauantain toinen peli jatkoi vahvaa näyttöä kun vastassa oli KoiPS. 1-0 10min, 2-0 20min. Tauon jälkeen vastustaja löysi uuden vaihteen peliinsä ja maaleja tulikin vasta pelin toiseksi viimeisellä minuutilla 3-0 ja heti perään 4-0. Lauantain sijoitus varmisti jo sen että kulta tai hopea olisi luvassa sunnuntaina.

Sunnuntaina tuntui kuin olisi kohdattu ihan eri joukkue kun KoiPS oli vastassa uudelleen. Vastustaja pelasi todella vahvasti ja ihan eri tyylillä kuin lauantaina. Kolmen minuutin kohdalla KoiPS siirtyikin 1-0 johtoon. Peli jatkui tasaisena ja vasta 14 minuutin kohdalla saatiin tasoittava 1-1 maali aikaiseksi. Tauolla nopeasti taktiset kuviot läpi ja tsemppausta että saataisiin käännettyä peli vepsun hallintaan. Hitaasti peli alkoikin kääntyä hallintaan mutta vasta 39 minuutin kohdalla saatiin 2-1 maali ja päästiin johtoon ensimmäistä kertaa pelin aikana. Kaksi minuuttia ennen loppua tuli vielä varmistava 3-1 maali. Samalla jo tässä vaiheessa varmistui että kultamitalit kaulassa lähdetään takaisin Vaasaan.

Sunnuntain viimeisessä pelissä kohdattiin taas isäntäjoukkue SeMi. Jostain syystä tuntui että myös heillä pelissä oli iso ero lauantain ja sunnuntain välillä. Tasaisen pelin jälkeen VPS maali 1-0 7min kohdalla mutta SeMi tasoitti ajassa 23min. Tauon jälkeen SeMi onnistui pääsemään 1-2 johtoon mutta vepsu tasoitti 2-2 nopeasti. Hienolla viimeistelyllä vielä 3-2 johtoon ja ilman tappioita turnauksen voittoon. Kauden kolmannet kultamitalit turnauksesta kotiin.

VPS-j T07-09 osallistui yhteisjoukkueella Hippo-turnaukseen Jyväskylässä 11-13.9. Perjantaina kun saavuimme majoituskoululle oli nähtävissä että nyt ollaan isossa turnauksessa. Ulkona busseista koulua kohti oli menossa useampi joukkue ja sisällä joukkueita liikkui kolmessa kerroksessa. Saavuimme sen verran myöhään koululle että ehdimme vain laittaa majoitusluokan kuntoon, iltapalalle ja sitten nukkumaan. Toki kenttä käytiin toimihenkilöiden toimesta katsomassa ja se olikin kiitettävän lähellä koulua. Tarvitsi vain mennä parkkipaikan läpi ja tien yli ja siinä kenttä jo olikin. Puitteet siis kunnossa kun majoitus, ruokailut ja kentät olivat kaikki todella lähellä. Saimme keskittyä olennaiseen eli pelaamiseen ilman turhaa matkustusta kenttien välillä.

Lauantaina herätys klo 6.45, aamutoimet ja aamupala jonka jälkeen kenttiä kohti. Jännitystä selvästi oli aistittavissa koska vastustajista suurin osa oli joukkueita joita vastaan aiemmin ei ole pelattu. Onneksi sää oli luvattua parempi ja vesisade ehti loppua ennen pelien alkua. Lämmittelyissä näkyi hyvä tekemisen meininki ja ensimmäisenä vastustajana klo 8.20 oli Ajax Sarkkiranta 08. Peli lähti nopeasti käyntiin ja VPS teki ensimmäisen maalin ajassa 2.32. Peli pysyi hyvin hallinnassa ja maalipaikkoja riitti mutta seuraava osuma tuli vasta 18 minuutin kohdalla. Tauolla näkyi että suurin jännitys oli helpottanut ja voitontahto oli kaikilla pelaajilla kova. Peli jatkui ja 3-0 ajassa 24.57. Seuraavaa maalia ei tarvinnut kauan odotella kun ajassa 26.37 tuli 4-0 maali. Loput pelistä olikin sitten tasaista vääntöä ja lukemiin 4-0 peli päättyi. Ensimmäisen pelin voitto oli henkisesti tytöille erittäin tärkeää turnauksen alkuun.

Lyhyen tauon jälkeen klo 10,00 oli vastassa turnauksen isäntäjoukkue JyPK 08 valkoinen. Peli lähti käyntiin ihan eri tavalla kuin edellinen. Vastustaja pelasi todella vahvasti heti alusta ja meidän maaliin pallo upposi 3 minuutin kohdalla. 0-1 ja oma peli pitäisi nyt nopeasti saada kulkemaan. Hiljalleen paine saatiin käännettyä vastustajan puolelle 7 minuutin kohdalla tasoittava maali. 1-1 tilanteessa mentiin tauolle saakka. Vastustaja aloitti taas vahvasti painostuksen meidän päädyssä ja 29 minuutin kohdalla heille maali 1-2. Saimme kuitenkin heti aloituksesta hyvän hyökkäyksen päälle ja tasoitukseen 2-2 meni alle minuutti. Tytöt saivat isomman vaihteen peliin päälle ja loppu menikin suurimmaksi osaksi VPS hallinnassa. 35.40 3-2 ja 37,14 4-2, Tämä voitto näytti että vaikka kaksi kertaa oltiin tappiolla ja tasoissa niin pystyttiin sieltä hyvällä pelaamisella nousemaan voittoon.

Lounaan jälkeen vastustajana oli Leppävaaran Pallo T08 haaste klo 13.20. Vastustaja aloitti vahvasti ja ajassa 3.45 tuli maali 0-1. Edellisen pelin tapaan tästä oli oma peli taas saatava liikkeelle. Tytöt osoittivat taistelutahtonsa ja VPS maaleja alkoi tulemaan. 8min 1-1, 10min 2-1, 16min 3-1 ja 17min 4-1. Tauolle päästiin hyvillä lukemilla. Toisessa erässä vaihdettiin hieman tyttöjen pelipaikkoja ja säästeltiin voimia sunnuntaihin. 25min kohdalla vielä 5-1 maali ja loppu pelistä menikin hyvillä maalipaikoilla mutta osumia ei enää tullut. Lauantai meni kyllä täydellisesti. Kolme voittoa, lohkovoitto ja sijoitus kahdeksan parhaan joukossa varmistettu. Turnauksen tavoite oli jo tässä vaiheessa täytetty.Loppupäivä menikin sitten suihku, päivällinen shoppailu ja mikä tärkeintä lepääminen ja valmistautuminen seuraavan päivän peleihin. Näki että tytöt olivat tyytyväisiä suorituksiinsa päivän peleissä.

Sunnuntain aamupeli oli todella tärkeä. Voitolla pelattaisiin sijoista 1-4 ja häviöllä sijoista 5-8. Myös tytöt tiesivät pelin tärkeyden ja sen näkikin keskittyneistä ilmeistä. Lämmittelyssä oli heti alusta alkaen asennetta ja oltiin klo 9.20 täysin valmiina kohtaamaan toisen lohkon kakkonen ONS 08 punainen. Alusta alkaen peli oli todella tiukkaa ja tasaista vääntöä. VPS onnistui ajassa 6.30 yllättämään vastustajan 1-0 maalilla. Tauolle mentäessä näillä lukemilla oli varmaa että vastustaja tulee yhtä kovasti painostamaan myös toisen erän. Peli jatkui erittäin tasainen ja vasta 35 minuutin kohdalla nähtiin toinen maali joka onneksi oli meidän tekemä. 2-0 antoi jo toivoa että tämä peli tullaan voittamaan. Loppuun saakka molemmat joukkueet jatkoivat tasaista työskentelyä mutta VPS piti nollapelin. Erittäin tärkeä voitto, tieto siitä että ollaan neljän parhaan joukossa ja tavoite ylitetty otettiin riemulla vastaan. Lounaalla jännitys siitä miten mitalipelit menevät oli nähtävissä mutta samalla myös se että tyttöjen itsevarmuus ja luotto omaan tekemiseen oli korkealla.

12.30 vastassa oli OHF 08. Vastustaja aloitti todella vahvasti. Ensimmäisen erän paine oli koko ajan VPS päädyssä. Vahvalla puolustuksella ja hyvällä tuurillakin lukemilla 0-0 mentiin tauolla. Toisessa erässä saatiin paine käännettyä vastustajan puolelle mutta myös heidän puolustus pelasi hyvin ja tuuria oli osunut heillekin eikä maaleja nähty vieläkään. Rangaistuspotkuilla olisi siis selvitettävä kumpi joukkue on parempi. Ensimmäisenä aloitti VPS ja 1-0 maali. OHF ei aloittanut yhtään sen huonommin ja oltiin lukemissa 1-1. VPS ja OHF onnistuivat molemmat seuraavaksi jälleen molemmat ja oltiin lukemissa 2-2. Kolmannella kierroksella VPS sai jälleen maalin 3-2. Jännitys tiivistyi miten tulisi käymään OHF kolmannen yrityksen kanssa. Potku lähti ja niukasti yli maalin. 3-2 voitto ja siitähän riemu repesi. Vaasaan tuotaisiin varmasti mitali kotiin. Aika lounaan ja seuraavan pelin jälkeen tuntui todella pitkältä. Aikaa kulutettiin huonetta siivoamalla ja autoja pakkaamalla mutta selvästi näki että sekä tyttöjä että toimihenkilöitä jännitti seuraavan pelin odottelu.

Viimein päästiin kentälle lämmittelemään ja odottamaan finaalin alkua. Vastassa oli uudelleen turnauksen isäntäjoukkue JyPK 08 valkoinen. Jo pelin alku näytti että molemmat joukkueet haluavat tämän pelin todellakin voittaa. Pelin paine vaihteli päädystä toiseen ja tiukkoja tilanteita nähtiin molemmilla maaleilla. Tauolle lukemissa 0-0. Toinenkaan erä ei ollut kummallekaan joukkueelle yhtään sen helpompi. Periksi ei annettu kummassakaan päädyssä tuumaakaan. Pari minuuttia ennen erän loppua pallo kävi VPS maalilla todella lähellä. Hereillä ollut puolustus hoiti onneksi pallon pois ihan maaliviivalta ja tuostakin tilanteesta selvittiin. 0-0 ja jälleen rangaistuspotkuhin. VPS aloitti ja pallo upposi varmasti maaliin 1-0. Myös JYPK onnistui ja lukemat 1-1. VPS tasaisen varmasti 2-1. Sitten VPS maalivahdilta hieno torjunta ja 2-1 lukemilla seuraavaan yritykseen. VPS onnistui jälleen ja 3-1 ratkaisi pelin. Kentällä tunnelma vaihteli VPS ilosta vastustajan pettymykseen. Kultamitalit ja pokaali Vaasaan. Turnaus onnistui täydellisesti. Kuusi voittoa joiden kaikkien eteen tytöt ja valmennus tekivät todella hienoa työtä.

Kauden päätösturnauskseksi valittiin Lohtaja turnaus 20.9. Päätimme lähteä kahdella joukkueella matkaan Vps-j valkoinen ja VPS-j musta. Joukkueet sekoitettiin tasavahvuisiksi 08-joukkueiksi kumpikin vahvistettuna muutamalla 07-tytöllä. Mustan joukkueen ylle alkoi kertymään mustia pilviä turnausta edeltävänä iltana kun yksi kenttäpelaajista ilmoitti sairastumisesta. Aamulla bussissa tuli uusi takaisku kun maalivahdista tuli ilmoitus että myös hän on sairastunut. Matkalla Lohtajalle oli nopeasti tehtävä päätös kuka valkoisesta joukkueesta siirtyy mustaan joukkueeseen että saadaan yksi vaihtopelaaja ja kuka toimii maalivahtina.

Ensimmäiset pelit olivat joukkueilla samaan aikaan vierekkäisillä kentillä. VPS-j valkoinen - HBK pelistä 2-1 voitto ja VPS-J musta - K-pallo pelikin alkoi vahvasti kun VPS siirtyi 1-0 johtoon 30 sekunnin pelin jälkeen. Maalin tuuletus vaihtui kuitenkin huolestumiseksi kun maalin tekijä nilkutti tuskaisena vaihtoon. Nilkka oli venähtänyt eikä sillä pystynyt jatkamaan pelejä. Vaihtopelaajia ei siis olisi lopputurnaukseen ollenkaan. Loppupeli meni maalittomasti ja mustalle joukkueelle 1-0 voitto.

Seuraavaksi VPS-j musta peli ja vastassa TUS. VPS hallitsi peliä mutta pallo ei vain suostunut uppoamaan maaliin. Sitten kolme minuuttia ennen loppua vastustajan hyökkäys onnistui ja pallo pomppasi VPS maalivahdin yli maalin. 0-1 tappio ja pettymys oli suuri. Kolmen pelaajan puuttuminen kokoonpanosta näkyi nyt ikävästi.

VPS-j valkoinen ja GBK peli oli selvästi VPS hallintaa. Lopputulos 4-0 antoi jo viitteitä että tämä joukkue on menossa kohti finaalia.

VPS-j valkoinen ja LBK peli jatkoi samaa vahvaa hallintaa ja myös siitä 4-0 voitto. Valkoiselle joukkueelle varmistui jo tässä vaiheessa se että mitaleista pelataan.

Omassa lohkossaan VPS-j musta kohtasi seuraavaksi turnauksen isäntäjoukkueen. Love aloittikin vahvasti ja paine oli heti alusta alkaen VPS maalilla. Painetta ei saatu purettua ja 7 minuutin kohdalla 0-1 maali. Peliä ei saatu käännettyä omalta maalilta pois ja 0-2 12min sekä 0-3 18min varmistivat isäntäjoukkueen voiton. Puolustettiin todella hyvin mutta se ei riittänyt kun vastahyökkäystä ei saatu tehtyä. Ikävä kyllä varmistui myös että musta joukkue ei mitaleista pelaa.

VPS-j valkoinen ja PEFF kohtasivat välierässä. Neljän minuutin tasaisen pelin jälkeen VPS onnistui 1-0 maalilla pääsemään johtoon. Sen jälkeen peli tasaisena aaltoilikin päädystä toiseen ja molemmilla oli hyviä maalipaikkoja sekä täpäriä pelastuksia. Minuuttia ennen loppua VP onnistui vielä upottamaan pallon vastustajan maaliin ja 2-0 voitolla finaaliin.

VPS-j mustan seuraavaksi vastustajaksi osui myös PEFF. Tiedettiin että vastaan tulee kova joukkue eikä kolmen pelaajan puuttuminen antanut suuria odotuksi lopputuloksesta. Tytöt kuitenkin antoivat hienon näytön taistelutahdosta ja vastustajalle ei periksi annettu. Kuitenkin viiden minuutin kohdalla vastustaja onnistui yllättämään maalivahdin ja siirtyi 0-1 johtoon. Pelin aikana oli molemmilla hyviä maalipaikkoja mutta musta pilvi ei suostunut väistymään mustan joukkueen yltä ja pallo ei maaliin uponnut. Tappio ja tyytyminen kuudenteen sijaan. Jos ei olisi ollut sairastumisia ja loukkantumista olisi tämäkin joukkue suurella todennäköisyydellä pelannut mitaleista.

Finaalissa kohtasivat VPS-j Valkoinen ja isäntäjoukkue Love. Todella tasaista peliä pelattiin ja menikin reilu kymmenen minuttiia että nähtiin ensimmäinen maali. Maali tuli todella tyylikkäällä yhden pelaajan nousulla, puolustuksen harhautuksilla ja veto vielä hienosti vapaaseen ylänurkkaan. Ehkä kauden hienoin maali ja VPS 1-0 johtoon. Vastustaja yritti hakea tasoitusta vahvalla pelillä mutta VPS onnistuin 14 minuutin kohdalla uudelleen ja 2-0 johto antoi jo vähän toivoa voitosta. Neljä minuuttia myöhemmin vastustaja kuitenkin kavensi 2-1 lukemiin. Puolustus ja maalivahti kestivät hienosti pelin loppuun ja 2-1 voitolla kultamitalit kotiin. Vaikka toinen joukkue ei mitaleja saanutkaan tällä kerralla olivat kaikki kuitenkin tyytyväisiä siihen että edes toinen joukkue pärjäsi ja vielä näin hyvin.

Kokonaisuutena kausi oli kyllä hyvä vaikka jo välillä näytti että korona tekee siitä lyhyen ja estää turnaukset. Kuusi turnausta joista viidestä tuli kultamitali joten ei oikeastaan paljon paremmin olisi voinut mennäkään. Tuloksellisesti joukkueiden paras kausi tähän mennessä.